BetterOff Nedtrapningsdagbog er en app, designet til at understøtte gradvis nedtrapning af antidepressiv medicin. Det gør den ved at understøtte personligt overblik over processen, samt indsigt i symptomudvikling og trivsel.

BetterOff Nedtrapningsdagbog har til formål at støtte personer i den svære proces det kan være, at trappe ned eller ud antidepressiv medicin. Gennem daglige registreringer af symptomer, hændelser og ændringer i dosering af antidepressiv medicin i app’en, får brugerne et overblik over reduktionernes virkninger. Fordelen ved dette er, at brugeren kan følge med i sin egen udvikling over tid, og blive opmærksom på forbindelsen mellem symptomudvikling og regulering af medicin – og andre hændelser, som kan have effekt på deres velbefindende. Brugerne bliver dermed bevidste om, hvor langt de er i deres nedtrapningsproces.

App’en skriver sig således ind i en regulær problematik, hvor mange har brug for støtte ved nedtrapning af medicin, siger direktør i BetterOff Line Jørgensen: 

Over 400.000 danskere er på en form for antidepressiv medicin og rigtig mange af dem har oplevet, at nedtrapningen var så svær, at de har opgivet. Også selvom de er ovre depressionen, angsten eller hvad de nu har fået medicinen for. Det er bl.a. svært at trappe ned fordi mange oplever svære nedtrapningssymptomer, som de forveksler med tilbagefald. Det kan være angst, grådlabilitet, nedtrykthed, influenzalignende symptomer og en lang række andre symptomer. De kan vare fra få dage til uger eller måneder.

Nedtrapning skal altid foregå i samarbejde med en læge, men lægen kan ikke være tilstede eller give gode råd hele tiden, og derfor er der behov for et støtteværktøj i den sårbare periode. Indsigten fra app’en i symptomudviklingen kan man bruge i sin dialog med lægen, når der skal træffes beslutninger om fortsat nedtrapning.

Et stærkt samarbejde

I arbejdet med app’en, blev der lagt stor vægt på dialog mellem Headfitted og virksomheden BetterOff. Den tætte dialog fremmede forståelsen af den reelle udfordring som brugerne står overfor – og hvordan Headfitteds kompetencer kunne bruges til at imødekomme dette problem. Om samarbejdet siger illustrator ved Headfitted, Line Skuldbøl:

Jeg oplevede at vi havde en god ping-pong dialog med BetterOff. Ideen og konceptet omkring app’en var fra start lagt fast. Derfor havde jeg fra begyndelsen et godt indblik i hvilket univers fortællingen udspillede sig i - resultatet blev et overskueligt design med venlige, imødekommende illustrationer og en flot og gennemarbejdet farve anvendelse.

 For selvom app’en i bund og grund er et dataindsamlingssystem, er det vigtigt at brugerne føler sig imødekommet og taget hånd om på en venlig og troværdig måde, når de indtaster deres oplysninger. Empati er centralt, når vi arbejder med design; men i dette tilfælde hvor vi arbejder med et produkt til brugere, der trapper ud af deres antidepressive medicin, var det særlig vigtigt for os.

Også Line Jørgensen har været glad for udviklingsprocessen af BetterOff Nedtrapningsdagbog: 

Jeg kendte ikke til Headfitted inden jeg gik i gang. Og jeg har aldrig arbejdet med software-udvikling før, men havde en forventning om at man skulle tale et særligt sprog og at man ikke kunne forvente at en it-virksomhed interesserede sig for ens projekt. 

Den forventning er i den grad blevet gjort til skamme! Headfitteds ansatte er varme og nysgerrige mennesker, der går langt for at finde ud af, hvad den gode løsning er - også selvom det ikke fra starten står klart for mig som kunde. Både grafiker/illustrator og projektlederen, som jeg især har haft kontakt med, har vist stor interesse i BetterOff og har været med-opfindere fra starten. BetterOff-appen er et fælles produkt, ingen tvivl om det.

Status

BetterOff Nedtrapningsapp er på et år downlaodet mere end 1100 gange, og brugerne er glade for app’ens grundlæggende funktioner og design. App’en kan downloades til alle iOS enheder, og er gratis. 

For mere information om BetterOff og BetterOff Nedtrapningsapp, besøg  http://betteroff.me.

For spørgsmål til udviklingen af app’en, kan du kontakte projektleder Jannie Friis på jannie@headfitted.dk